Tuesday, 23 July 2013

~ALHAMDULILLAH~Alhamdulillah, Segala puji bagi Allah SWT Tuhan kepada sekalian alam, Hanya Dia yang berhak disembah dan cukuplah hanya Allah SWT sebaik-baik pelindung dan tempat bergantung. Selawat dan Salam ke atas Rasul Junjungan kita Nabi Muhammad SAW dan ahli keluarga baginda SAW. 

Agak lama tidak menulis tintah emas di dalam blog yang telah di anak tirikan semenjak beberapa bulan yang lalu. Bukan kerana sudah muak dengan penulisan blog tetapi masa tidak mengizinkan empunya diri menulis tintah emas untuk dikongsi dan dimanfaatkan bersama. Insya Allah, saya akan cuba untuk kembali mengaktifkan diri dalam penulisan blog ini agar mesej-mesej yang cuba disampaikan ini benar-benar sampai kepada kalian.

"ALHAMDULILLAH"

Ini adalah kalimah keramat, puji-pujian yang maha agung dan hanya layak ditujukan kepada Rabbul Al-lamin, Tuhan kepada sekalian alam iaini Allah SWT. Kalimah inilah yang sering diguna pakai oleh hamba2-Nya tika mana mendapat sesuatu yang menggumbirakan tak kisahlah iainya perkhabaran, material mahupun hajat yang dipinta. Tapi, berapa ramai yang mengucapkan kalimah Agung ini tika ditimpah Musibah mahupun masalah??

Mungkin inilah penyakit yang membelenggu hati-hati kita, bila mana datangnya satu musibah yang menimpa ke atas diri kita, terus kita meng-condemn dan mengeluh itu dan ini, Tapi kita tidak melihat bahawasanya musibah yang datang itu sebenarnya adalah satu hadiah mahupun alamat daripada Allah SWT untuk mengangkat darjat kita di sisi-Nya. Luaskan fikiran mu, belajar untuk berfikir di luar kotak pemikiran, belajar untuk menerima Hikmah yang Allah SWT cuba sampaikan.

Bukan semua benda akan sama seperti yang kita harapkan atau sama seperti yang kita gambarkan. Maka, ini yang menyebabkan kita frust apabila apa yang kita rancang hasilnya tidak sama seperti mana yang kita harapkan dan adalah lebih baik agar kita tidak terlalu meletakkan 100% kepercayaan kepada "Expectation" yang telah kita buat. Misalnya, kita merancang untuk pergi berkhemah, telah menetapkan tarikh yang sesuai, persiapan semuanya sudah lengkap, semuanya berjalan dengan lancar. Tiba harinya, Cuaca cerah tiba-tiba menjadi Mendung dan hujan lebat dan akhirnya menyebabkan kita merungut dan Frust jadi nak salahkan siapa disini?? takda sesiapa yang hendak disalah melainkan diri sendiri yang terlalu ber"expectation" tinggi sangat tanpa bergantung harap pada Allah SWT. So, jalan terbaik adalah kita just serahkan semuanya kepada Allah SWT dalam menentukan yang terbaik dan memberikan hikmah kepada hamba-hambanya di samping kita berusaha. Insya Allah.

Dan andai datang satu musibah ke atas diri kita atau apa yang kita harapkan tidak sama seperti yang digambarkan.. Ucapkanlah..

"ALHAMDULILLAH"

Tapi, Serius iainya bukan sesenang mengupas kulit kacang untuk kita mengucapkan ALHAMDULILLAH tatkalah kita ditimpah musibah, tapi adalah lebih sukar bagi kita (termasuk saya sekalilah) apabila mendapat nikmat yang besar, kadang-kalah terleka untuk mengucapkan Alhamdulillah bila kita dianugerahkan nikmat daripada Allah SWT yang tak terhingga, maka bila kita mula leka. Atas sebab inilah Allah SWT memberikan musibah kepada kita agar kita kembali pada jalan yang benar dan ingin membuka mata kita untuk sedar dari lamunan mimpi bahawasanya kita tak akan ke mana pun jika Allah SWT tak izinkan untuk kita melangkah ke hadapan. Ya Allah, betapa tingginya pergantungan kami kepada Mu Ya Allah sebagai seorang hamba yang penuh dengan kedhaiffan.

Mohonlah Keampunan daripada Allah SWT, Sesungguhnya Allah SWT itu
Maha Penyayang dan Maha Pengasih.
Hatta, jangan merasa rendah diri sekalipun jika diri kita ini bergelomang dengan dosa di masa lampau dan sentiasa menghantui kita, Sedarlah dan kembalilah ke pangkal jalan kerna Hidayah Allah SWT itu Luas, berkatalah pada diri kita " Ya Allah, aku bersyukur kepada Mu, kerana dalam aku menanggung bebanan dosa lampau yang besar Engkau masih sudi memberi keampunan kepada diri ku, Alhamdulillah" Taubat Nasuha adalah suatu anugerah yang agung daripada Al-Rahman. Sesungguhnya Allah SWT Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.

Saya petik satu Kisah tentang abid bani Israel yang telah beribadah selama 500 tahun dan mendapat karamah(kemuliaan) di sisi Allah SWT, dan semasa beliau berjalan ke mana sahaja awan akan sentiasa menaunginya tetapi apa yang berlaku, bila mana beliau telah bertembung dengan seorang ahli maksiat dan kedua-dua mereka saling memalingkan pandangan. Si abid memalingkan pandangannya kerana memandang hina kepada si ahli maksiat kerana beliau tidak pernah taat kepada perintah Allah SWT. Manakala, si ahli maksiat memalingkan pandangannya kerana dia malu kepada si abid kerana dia sentiasa mendekatkan diri kepada Allah SWT. Akhirnya, awan yang menaungi si abid tadi berpaling dan menaungi si ahli maksiat itu.

(dipetik daripada video ceramah Al-Habib Ali Jufri)

Mesej yang ingin disampaikan, janganlah kita memandang hina kepada si pelaku maksiat tapi pandang hina pada perbuatan itu, kerna zahirnya mereka adalah suci, cuma perbuatannya itu sahaja yang terkutuk, Maka, pandanglah mereka dengan pandangan rahmat dan kasih sayang. Siapa tahu mereka ini yang pernah melakukan maksiat, bergelomang dengan dosa. Akhirnya, merekalah yang menjadi tonggak kepada Islam " Barang siapa yang Allah SWT mahukan kebaikkan, Maka Allah SWT akan memberikannya kefahaman agama ". Ucapkanlah..

"ALHAMDULILLAH"

Akhir Kalam, saya bukanlah yang terbaik dari kalangan yang terbaik, tapi saya hanyalah seorang Insan yang diumpamakan seperti pepasir di pantai. Punya kelemahan dan kedhaiffan. Tapi, adakah salah sekiranya saya ingin berkongsikan pandangan saya seterusnya agar kita dapat beringat bersama-sama, untuk kita menggapai hadaf jangka panjang kita iaini keredhaan Allah SWT. Insya Allah, jika ada yang baik sama-sama kita amalkan dan jika ada kekurangan mahupun kesilapan tegurlah saya secara berhemah, dan dengan teguran penuh rahmah semoga bermanfaat kepada kita.

Sedikit Saringan...(^_^)


"Maher Zain - Alhamdulillah / Thank You Allah Lyric"

I was so far from you
Yet to me you were always so close
I wandered lost in the dark
I closed my eyes toward the signs
You put in my way
I walked everyday
Further and further away from you
Ooooo Allah, you brought me home
I thank You with every breath I take.

Alhamdulillah, Elhamdulillah
All praises to Allah, All praises to Allah
Alhamdulillah, Elhamdulillah
All praises to Allah, All praises to Allah.

I never thought about
All the things you have given to me
I never thanked you once
I was too proud to see the truth
And prostrate to you
Until I took the first step
And that’s when you opened the doors for me
Now Allah, I realized what I was missing
By being far from you.

Alhamdulillah, Elhamdulillah
All praises to Allah, All praises to Allah
Alhamdulillah, Elhamdulillah
All praises to Allah, All praises to Allah.
Allah, I wanna thank You
I wanna thank you for all the things that you’ve done
You’ve done for me through all my years I’ve been lost
You guided me from all the ways that were wrong
And did you give me hope
O Allah, I wanna thank you
I wanna thank You for all the things that you’ve done
You’ve done for me through all my years I’ve been lost
You guided me from all the ways that were wrong
I wanna thank You for bringing me home

Alhamdulillah, Elhamdulillah
All praises to Allah, All praises to Allah
Alhamdulillah, Elhamdulillah
All praises to Allah, All praises to Allah.


Owh, sebelum saya lupa " SELAMAT MENYAMBUT BULAN RAMADHAN AL-KAREEM"
Semoga Ramadhan kali ini adalah yang terbaik daripada sebelum ini. Insya Allah.

No comments: